петак, 4. јул 2014.

Заштита садржаја - MyFreeCopyright

MyFreeCopyright
У последње време се много говори о случајевима „позајмљивања“ туђих садржаја у разним областима. Такође, сведоци смо да неки научни радови (и наших, а богами и тзв. признатих (бело)светских универзитета), поседују мању вредност, и у погледу квалитета и у погледу квантитета, него неки наши блогови.

Такође, гледамо како се сада неки угледници (који се праве невешти и јавно згражавају постојећом ситуацијом, као да су овог тренутка пали с Марса) залажу за бољу контролу и већу заштиту већ креираних садржаја. Па, ако је боља заштита потребна за школске радове, она је сигурно потребна и блоговима, где је систем копирај-залепи, још лакши. Можда неки мисле да мој труд, или труд неког другог блогера ништа не вреде. Ипак, ни такво мишљење, никоме не даје право да краде туђи садржај.

Осим тога, претраживачи умеју да кажњавају дупликате на Интернету, њиховим избацивањем из резултата претраживања. Понекад погреше, и тада власници оригинала морају да доказују своје власништво, а за то им је потребан доказ.

Постоје сервиси, који нуде заштиту веб садржаја, односно, садржаја на Интернету, и обезбеђују потребан доказ, за случај спора. Сервис, који ћу препоручити у овом чланку, има и бесплатну и платну варијанту. Он је независни регистратор електронских података.

Адреса сервиса је myfreecopyright.com. На страници сервиса је у три једноставна корака приказан начин рада:

кораци на сервису MyFreeCopyright

1 – шаљете сервису своје електронске податке
2 – сервис вашем оригиналу додељује шифру
3 – шаље вам на електронску пошту те податке

Да бисте користили сервис, потребно је да се региструјете и направаите свој налог. На страници за регистрацију упишите податке, који се траже и кликните на дугме Protect (Заштити).

Отвориће се страница, на којој пише да је на вашу адресу послата е-порука, за завршетак регистрације. Потребно је да отворите ту поруку и да у њој кликнете на послату хипервезу.

Онда, треба да изаберете који тип садржаја желите да заштитите. То могу бити датотеке: слике, музика, електронске књиге,... Затим, то могу бити блогови и подкасти. И трећа варијанта, могу бити и неке друге веб странице. Нпр., за блог је потребно изабрати блог/подкаст, после чега још треба унети адресу блога (или адресу RSS) и кликнути на дугме Protect. После додавања извора, сервис даје код, који је потребно ставити у тему блога (нпр. у Blogger-у, на опцији „Изглед-Додај гаџет“, може се добијени код ставити у гаџет HTML/JavaScript и гаџет превући на жељено место).

После додавања кода у тему блога, на вашој страници ће се појавити специјални банер. Сваком вашем чланку, који убудуће будете писали, сервис ће присвојити јединствени цифарско-словни кључ (дигитални потпис), тј. сваки ваш пост ће имати сопствени MCN (My Copyright Number). Ако кликнете на банер, можете погледати постове, које сервис штити.

банер MyFreeCopyright у блогу

Наше законодавство још увек није усклађено са европским и не прихвата дигиталне потписе као веродостојан доказ ауторских права, али може их узети у обзир. У сваком случају, дигитални потпис од MyFreeCopyright.com ништа не кошта, а може користити. 

А, како ви штитите своје садржаје на вебу?
.

7 коментара :

Александар Јовановић је рекао...

Питање: Сарађујем с пар сајтова, преводим два-три текста дневно. На страну два плагијата превода, али ми пренети преводи, они који је се са сајта где је први пут објављен преузимају а не потписују се ни извор, ни преводилац, малкице дирају у живац. Користи ли, Снеле, ово што си описала и у том случају, треба ли/могу ли да овај сервис у те сврхе користим ?
Поздрав, А

Snelle је рекао...

У твом случају, можеш да оствариш дуплу заштиту садржаја. Прво можеш да заштитиш датотеку са својим преводом, а затим и објављени чланак на вебу.

Ondinijana је рекао...

Mnogo korisnih stvari sam pronašla ovde, dopada mi se i što se uvek trudiš da sve objasniš na jednostavan i razumljiv način. Hvala!

Snelle је рекао...

Хвала Ондинијана:). Драго ми је што ти је овај блог користан.

webmasterbre је рекао...

Sačuvati autorstvo u Srbiji je misija "impossible".
Na koliko racunara imate legalan operativni sistem ili ofis, ili programe? Ako drzava, tj. sistem i društvo to ne ume ili šta već, da reši, kako to da reši sa autorskim tekstovima? Postoji neki redosled stvari, a autorsi teksotvi su smejurija. Daleko A od autorstva u velikoj, ali velikoj većini, od doktorata do komentara.

Snelle је рекао...

@webmasterbre stvarno si BRE u pravu:)

Jacina carobna kuhinja је рекао...

Pozdrav draga,

Imam veliki problem sa blogom, preusmerava se na neki drugi sajt, molim te uputi me kako da to rešim, već neko vreme se to događa i dovodi me do ludila. U početku se to videlo samo na mom kompu, dok sam ga na poslu recimo otvarala normalno, a sad i na poslu vidim da da se preusmerava na meni neki nepoznat sajt.

Šta se dešava sa mojim blogom, molim te pomozi, poludela sam više!!!!

Hvala ti puno unapred!

Puno pozdrava

Постави коментар