уторак, 5. август 2014.

Подршка Google-а – званични форуми

Google – званични форуми
Користим већи број производа Google-а и о својим искуствима, при њиховом коришћењу, често пишем у блогу. Такође, ако знам, одговорим и на нека питања читалаца мог блога. Када не знам одговор, људе упућујем на званичне форуме. Међутим, многи се ту не сналазе. Зато, ево кратког прегледа форума.

Google има посебне форуме (групе) за сваки од својих производа. Осим на енглеском, они постоје и на другим, „већим“ језицима. (потребно је само на крају адресе убацити одговарајућу ознаку за језик):

- Форуми на енглеском https://productforums.google.com/forum/#!forum/en 
- Форуми на немачком https://productforums.google.com/forum/#!forum/de 
- Форуми на руском https://productforums.google.com/forum/#!forum/ru  

- Моје групе (Google Groups, у којима учествујете)
- Моје дискусије (ваше дискусије у групама и на форумима)

На форумима, корисницима одговарају програмери Google-а, као и редовни корисници Google производа. Форуми Google-а су направљени на основу Google Groups. На почетној страници група, налазе се три дугмета: Моје групе, Прегледај све и Направи групу. Кликом на дугме „Прегледај све – Европа – Србија“, можете прегледати све Google групе из наше земље. Принцип Google форума је сличан као и код других форума на Интернету. Овде ћу, за пример, разматрати званични форум Blogger-a на енглеском.

На форумима Google-a, на главноj страници се налази слајдер, а изнад њега је поље за претрагу, испод кога се виде две опције: Све дискусије и Према категорији:

bkigger help forum

Кад кликнете на прву хипервезу, видећете све дискусије, а када кликнете на другу хипервезу, појавиће се нова страница, на којој се налазе неке корисне опције.

На самом врху, налази се дугме Постави питање. Нешто ниже, налазе се опције Основни подаци и Прикажи све теме. Преко прве се можете потписати на форум преко feed канала, а преко друге можете видети све теме, а најновије ће бити на врху. У доњем делу странице, приказане су категорије.

blogger

Такође, горе, десно, налазе се два дугмета за подешавања: Моја подешавања и Подешавања. При первом уласку на форум, потребно је подесити налог (касније се подешавања могу мењати). Дугме Моја подешавања садржи мени:

подешавање чланства и е-поште

Преко опције "Подешавања чланства и е-поште" можете подесити своје име, које ће се приказивати на форуму, као и повезати налог са форума са профилом на Google+.

Преко опције „Моја глобална подешавања“, можете да подесите и друге параметре своје активности на форуму.

Дугме Подешавања, садржи мени:

подешавања

Преко подешавања на овом дугмету, можете да подесите параметре, који су везани за сам форум (режим приказа, пречице, теме).

Са леве стране, при врху, налази се мало дугме, које открива и скрива колону са брзим хипервезама:

брзе хипервезе

У тој колони ће бити приказане ваше најчешће посете на форумима производа Google.

Водећи и Активни учесници

Водећи (Top Contributоr) и Активни учесници (Contributоr ) су корисници са великим стажом и добрим познавањем одређеног производа Google. Они су означени посебним иконицама, поред њиховог имена у одговорима. То су волонтери, који на форумима помажу особљу Google-а. Они имају већа пуномоћја, директно контактирају са програмерима Google-а и модеришу форуме. Активни Учесници су привилеговани корисници, који су кандидати за Водеће Учеснике.

водећи и активни учесници

Програм Водећих Учесника је отворен за све. Осим доброг познавања производа, Водећи Учесник мора бити и стрпљив у комуникацијама. Детаљно о програму Водећих Учесника можете прочитати овде.

Задавање питања/теме на форуму

Да бисте поставили питање, потребно је да уђете на форум и примените следећи поступак: кликните на црвено дугме „Постави питање“; појавиће се образац, у који треба да упишете тражене податке и своје питање:

постави питање

У предвиђеном  пољу детаљно опишите суштину свог питања, наведите тачно све детаље, укључујући ваш оперативни систем и прегледач Интернета. Обавезно поставите хипервезу до блога, где се оно што описујете може видети. Није лоше ако можете да поставите и слику, којом ћете појаснити питање.

Пре него што поставите своје питање на форуму, не заборавите да у линију за претрагу, на форуму, прво унесете своје питање, јер постоји велика вероватноћа да је ваше питање неко већ поставио раније и да је на њега већ детаљно одговорено, па вама само преостаје да прочитате одговоре и одмах сазнате оно што вас интересује.

Неку сигурност одговора можете видети на основу рејтинга (највећи је 20), који ћете видети испод одговора (Сматрам да је овај одговор користан и Не сматрам да је овај одговор користан):

рејтинг одговора

.

0 коментара :

Постави коментар