уторак, 28. април 2015.

Визит карте, постери и суво око


Визит карте, постери и суво око – сазнајте како да одштампате велику слику и добијете постер, како да направите оригиналне визит карте и како да заштитите своје очи при раду на рачунару.

Оригиналне визит карте

Ако немате визит карте, ако желите визит карте са различитим подацима или ако просто желите да будете оригинални, блог Cj Chilvers саветује да једноставно набавите картице величине визит карте, али са пријатном текструром и од квалитетног папира. 

Cj Chilvers - vizit karta

То ће бити ваше визит карте. Потребно је да на тим картицама хемијском оловком напишете своје податке, које желите да одређена особа зна.
Занимљив папир и ваш рукопис ће бити једини декор визит карте, па се потрудите око обе ствари.

Постер из делова

Велику слику можете да разбијете на формат, који је погодан за штампање (при томе уз коришћење разних филтера), помоћу сајта: http://rasterbator.net/

постер у погодном формату за штампање

Таквом сликом можете нпр. да украсите собу, па чак можете и да прелепите цео билборд.

Синдром сувог ока

Дуго гледање у монитор има своје последице – појављује се синдром сувог ока, тј. после неколико сати буљења у екран, човек осећа пецкање у очима.

Тај синдром означава да је површина ваше очне јабучице недовољно влажна, односно да немате довољно суза. Та ситуација се може избећи. Доктор Stephanie Marioneaux, специјалиста за болести рожњаче, тврди: „Синдром сувог ока у последње време поприма карактер епидемије. У савременом свету, када људи стално гледају у екране рачунара, таблета и телевизора, они просто заборављају да трепћу!“

око

У нормалном стању, сузни слој мора потпуно да прекрива површину очне јабучице. Тај слој врши природно подмазивање, а такође, чисти површину од малих, страних честица и штити од штетних микроорганизама. Да се очна јабучица не би сушила, човек мора да трепће. Мора да подмазује своје очи сваких 4 секунде у току целог дана.

Покушајте да пратите себе при раду на рачунару и одредите, колико често ви трепћете. Сагласно истраживањима, девет од десет људи, који раде на рачунарским уређајима, недовољно често трепћу. То значи да са површине њихове очне јабучице испарава више течности, него што око добија. Резултат је лош осећај, пецкање и чак поремећај вида. Офтамолози вам могу преписати милион разних капљица и третмана, које ће вас скупо коштати. Зато је боље да не долазите у ту ситуацију и да користите једноставан савет.

У време рада на рачунару, гледања телевизора, читања електронских књига, обраћајте пажњу на то, колико често трепћете. Један-два-три-четири-трепните! Један-два-три-четири-трепните!

У почетку ће то бити теже и мораћете да испољите мало воље, да бисте натерали себе да трепћете чешће. Али после, када вам такав режим уђе у навику, потпуно ћете заборавити за суве очи на крају радног дана.



.

1 коментара :

ODDO IGRAČKE је рекао...

Hvala na svim divnim savetima.

Постави коментар