субота, 17. децембар 2011.

Gadžet: Postovi po sličnosti - 2leep

VIŠE NE RADI:(
2leep i LinkWithin. Instaliranje i podešavanje vidžeta  2leep. Kako organizovati vidžet 2leep za dobijanje posetilaca s drugih blogova. Razmena posetilaca sa Blog Snelle.
.
Već sam u blogu pisala članak o servisu LinkWithin i u njemu sam pomenula drugi servis: 2leep. To je servis koji daje funkcije, koje pruža i LinkWithin, ali i neke druge.
.
get.2leep.com je servis koji omogućuje lakšu navigaciju na vašem blogu, ali i dodatni broj posetilaca sa drugih blogova. Prikazuje od 1 do 7 sličica po horizontali i 1-7 po vertikali i mogu se formirati veliki vidžeti sa po nekoliko redova.
.
Vižet možete uređivati, pa on može prikazivati slike iz bloga na kome je instaliran, ali može prikazivati i slike iz drugih blogova, vaših ili tuđih. Na taj način, možete dobiti više poseta.
.
get.2leep.com je na više jezika: engleski, francuski, ruski, nemački... Izaberite jezik koji vama odgovara, kliknite na dugme create widget! i  započnite instaliranje vidžeta:
.
2leep
.
Videćete 4 koraka, koje treba da prođete. U prvom koraku upišite adresu bloga i kliknite Dalje (Next): 
.
gadžet
.
Počeće korak 2 - učitavanje sadržaja iz vašeg bloga. Videćete kako proces napreduje, a ekranom će promicati vaši članci:
vidžet
.
3 korak - treba da izaberete da li će vidžet biti horizontalan ili vertikalan i kakav će biti međusobni položaj slika i teksta (tekst na slikama, ispod slika,...). Kliknite sa leve strane na sve opcije horizontalno i vertikalno i izaberite ono što vama odgovara, a onda kliknite ispod na dugme Next (Dalje):
.
postovi
.
Pojaviće se forma za stvaranje naloga, gde treba da upišete svoj e-mail i smislite lozinku i kliknete na dugme: register.
.
Kao registrovani korisnik možete se logovati u serivs preko dugmeta u gornjem desnom uglu. Pojaviće se stranica sa opcijama. U horizontalnom spisku kartica videćete treću opciju: vidžeti. Kliknite na nju. Ispod će se pojaviti naziv vašeg bloga, a pored, sa desne strane 3 dugmeta: statistika, uređenje i udaljavanje. Kliknite na srednje dugme – uređivanje:
.
postovi po sličnosti
.
Treba da izaberete razmere vidžeta (broj sličica i veličinu). Takođe, tu su i dopunske opcije: naziv vidžeta, boja teksta, šablon, da li će se prikazivati postovi samo iz tog bloga ili iz svih blogova koje ste dodali, i možete staviti štiklu pored: „Otvarati u novom prozoru“. A ispod ćete videti prikaz vidžeta posle vaših podešavanja:
.
2leep parametri
.
Osim koda, za različite platforme se mogu koristiti i plugini. Na prethodnoj slici ih vidite iznad koda vidžeta (WordPress, Blogger, RSS, LiveJournal, Tumblr, Drupal).
.
Ja sam zamislila da moj vidžet bude vidljiv samo na unutrašnjim stranicama, a ne i na glavnoj. Zbog toga sam kod ubacila u šablon (Dizajn-Šablon-Izmeni HTML) posle linije:
</b:includable> 
<b:includable id='comments' var='post'>
Podešavanje slika za vidžet
Ako u vašem postu nema slika ili postoje previše male ili previše velike slike, možete podesiti slike uz svaki svoj članak. Podešavanje vršite na kartici Posts (kad ste se ulogovali, treća kartica je bila Vidžeti, a četvrta je Postovi). Ako u članku nemate sliku, sistem automatski dodaje sliku iz sadržaja bloga prema tematici članka, a ako ne može da je pronađe, onda koristi neke druge slike. Ako vam se te slike ne dopadaju, učitajte svoje.
.
Statistika pregleda i klikova
Na ovom sajtu statistiku možete pratiti po sajtovima/blogovima i po postovima. Statistika prikazuje broj prikaza i bloj klikova, a postoji i statistika po svakom članku, kao i broju klikova po zemljama.
.
statistika
.
Sličice sa vezom na druge blogove
Ukupno možete dodati 10 svojih sajtova/blogova, napraviti vidžete i postaviti ih u sve blogove/sajtove. Možete dodavati samo svoje blogove, ali možete se dogovoriti sa prijateljima i dodati njihove blogove i oni vaše i tako razmenjivati čitaoce. 
Da bi se pojavile sličice iz svih dodatih blogova, potrebno je da podesite tu opciju u Dopunskim opcijama (obeležila sam ih na slici na kojoj je kod vidžeta).
.
Ovo je odlična ideja razmene, u kojoj znate sa kim se menjate. Možete na sajtu 2leep napraviti svoju grupu i u nju pozivati ljude koje vi želite. Možete i stupiti u neku od postojećih grupa – kliknite na Connecting i izaberite tematsku grupu. Ako vas prime, počeće razmena čitalaca sa blogovima iz grupe, u koju ste stupili. Takođe, možete kontrolisati članke za razmenu, tj. izabrati koji članci će učestvovati u rotaciji (npr. samo članci slične tematike, a izostaviti lične i sl.). Sistem je interesantan i vredi ga probati.
.
Razmena sa mojim blogom
Predlažem vam razmenu čitalaca sa mojim blogom. Za to je potrebno: da koristite vidžet 2leep, da dodate adresu mog bloga u svoj vidžet, da učitate sadržaj i u Dopunskim opcijama postavite prikaz „Svih vaših postova“. Informišite me o tome i ja ću kod sebe dodati vašu adresu. Na taj način ćemo razmenjivati čitaoce. 
.
Pri tome, jedini uslov je, da tematika vašeg bloga bude bliska tematici mog bloga i da blog bude na srpskom. Možete me kontaktirati putem kontakt forme na stranici: Konataktiraj autora ili ostaviti adresu svog bloga u komentarima ispod.
.

11 коментара :

Stefan је рекао...

Nešto me ovo podseća na Linkere? Inače nije loš servis.

Snelle је рекао...

I meni se servis dopada.
Ovo je prvenstveno gadžet za prikazivanje sličica svojih postova na jednom ili više blogova, a ostalo su malo proširene funkcije.

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Поздрав Снелету,
Мало је све ово за мене компликовано. Имам утисак да си ову тему ''збрзала'' јер је утисак да си у моменту писања била у некој журби....Ми твоји следбеници и читаоци полако ћемо да и овај твој пост применимо у пракси ''читањем између редова''.Сретан Вам Никољдан и свако добро и пуно среће и напредка..Ваш одани читалац Зоран Михаилов Писковић

Snelle је рекао...

Zorane, slobodno pitajte šta ne bude jasno:)

Jaka šifra је рекао...

Nesto ovako sam trazio.....super je stvar. Mozda samo jedna sugestija,
mislim da bi bilo bolje da ovaj deo teksta o razmeni sa tvojim blogom, napises na novoj stranici i da pored tog teksta stavis ovaj link kao uputstvo. Tako bi verovatno veci broj ljudi videlo.

Snelle је рекао...

Hvala Milane na sugestiji. Verovatno si u pravu i isprobaću to čim dobijem malo vremena:)

Анониман је рекао...

Koristim na blogu LinkWithin, naravno sve informacije o njemu potiču iz tvojih postova, i hvala na tome.
Čitajući ovaj tekst zainteresovalo me postoji li način da vidžet LinkWithin bude vidljiv samo na unutrašnjim stranama?

Snelle је рекао...

Naravno, isto kao što sam opisala ovde. Kopiraj kod koji je dao LinkWithin i ubaci ga u šablon, na mesto gde sam opisala u ovom članku, a gadžet LinkWidhin udalji.

Анониман је рекао...

Hvala puno :)

Bakina kuhinja је рекао...

Odlično izgleda, imam blog i sajt, meni jedino neće gadžet sa sajta na blog već blog prenosi ono što je na blogu.Šteta, inače je baš dobro...hvala Sretni Vam praznici

Snelle је рекао...

Hvala Jelo i sve najlepše:)

Постави коментар