субота, 19. мај 2012.

Biblioteke u Windows 7


informacija
Kao i one u fizičkom svetu, i ove biblioteke u Windows7 služe za katalogizaciju dokumenata. One su vrlo korisne, a njihovo korišćenje je jednostavno. Biblioteka je zapravo fascikla i izgleda isto kao svaka druga fascikla. U njoj vidite isti sadržaj kao i u svakoj drugoj fascikli: podfascikle i datoteke.


U ranijim verzijama Windows-a, fascikle MyMusic, MyPictures i MyVideo su se nalazile na disku C. Pošto se na tom disku nalazi i instalirani OS, kad dođe do pada sistema (a Windows je u tome šampion), onda su i podaci korisnika u tim fasciklama u velikoj opasnosti da budu nepovratno izgubljeni. 

Biblioteke (Libraries) su isto što su bile i te fascicle, ali, za razliku od tih fascikli, u fascikalama-bibliotekama se ne nalaze dokumenta, a ono što vi  vidite su samo VEZE na dokumenta (fascikle i datoteke), koja čuvate na drugim lokacijama. Biblioteka može da obuhvata fascikle (veze) sa više lokacija (iz vašeg računara, sa drugog diska, sa drugog računara, sa spoljnog diska,…) i da vam ih sve prikazuje na jednom mestu, u jednoj fascikli. Na taj način se datoteke bolje organizuju i izbegava se njihovo višestruko pretraživanje, pri pretrazi.

U sistemu Windows 7 već postoji kreirano nekoliko fascikli-biblioteka i možete ih videti: kliknite na ekranski taster Start, a zatim u njegovom izborniku kliknite na ime vašeg korisničkog naloga, koje se nalazi u gornjem desnom uglu, odmah ispod sličice. Otvoriće vam se prozor sa svim vašim bibliotekama (Documents, Music, Pictures,…):

libraries

Kreiranje nove biblioteke
Ako vas ponuđene i već kreirane fascikle-biblioteke ne zadovoljavaju, možete kreirati svoje biblioteke. Dovoljno je da kliknete desni klik na reč Libraries (Biblioteke) i da u izborniku, koji će se pojaviti, izaberete New>>Library.

Uključivanje fascikle u biblioteku
Kliknite, u oknu za navigaciju (levom oknu), desni klik na naziv biblioteke, pa u padajućem izborniku na Properties (Postavke). Otvoriće se prozor, u kome postoji dugme “Include a folder…” (Uključi fasciklu). Kliknite na njega i odaberite fasciklu.

Takođe, možete i ovako: otvorite fasciklu u kojoj je fascikla, koju želite da dodate u biblioteku. Kliknite na fasciklu, koju želite da dodate u biblioteku, desni klik i u padajućem izborniku izaberite opciju “Include in library” (Uključi u biblioteku) ili tu opciju izaberite iznad, u traci sa komandama. Na dalje će, sve što budete sačuvali u toj fascikli, automatski biti katalogizirano u odgovarajućoj biblioteci.

U biblioteke je moguće dodavati samo fascikle. Fascikle iz prenosivih uređaja (kao što su CD-ovi i DVD-ovi) i nekih USB fleš diskova, ne mogu se uključiti u biblioteku. U jednu biblioteku možete da dodate najviše 50 fascikli (tj. veza na te fascikle). Тo se odnosi na dokumenta, muziku, video, slike... Sve će biti složeno u fasciklama, ali neće se nalaziti na sistemskom disku.

Uklanjanje fascikle iz biblioteke
Uklanjanje (remove) nije isto što i brisanje (delete). Uklanjanje (remove) je radnja kojom uklanjate vezu za tu fasciklu iz biblioteke, ali sama fascikla nije izbrisana, ona je ostala sačuvana na svojoj izvornoj lokaciji.

U oknu za navigaciju (okno sa leve strane) izaberite biblioteku iz koje želite da uklonite fasciklu i kliknite na naziv biblioteke levim klikom. Kada se otvori ta biblioteka, na vrhu, ispod imena biblioteke, nalazi se: Includes: X Location. Kliknite na X Location:

lokacija

U dijalog prozoru, koji će se pojaviti, izaberite fasciklu, koju želite da uklonite, kliknite na dugme Remove (Ukloni), a zatim kliknite na dugme OK (U redu) .

remove

Drugi način je da fasciklu za uklanjanje izaberete u levom oknu (oknu za navigaciju), kliknete na nju desni klik i u padajućem izborniku izaberete opciju Remove location from library (ukloni lokaciju iz biblioteke):

premestanje

Brisanje fascikle
Ako na fasciklu u biblioteci kliknete desni klik i u padajućem izborniku izaberete opciju Delete (Izbriši), tom radnjom ćete u biblioteci izbrisati vezu na fasciklu, ali ćete izbrisati i samu fasciklu sa njene originalne lokacije.

Optimizacija biblioteke
Biblioteka može biti optimizovana za određeni tip datoteke (npr. za muziku ili za slike). Optimizovanjem biblioteke za određeni tip datoteke, menjaju se opcije za raspoređivanje datoteka. 

Da bi izvršili optimizaciju, potrebno je da u oknu za navigaciju (levom oknu) kliknete na naziv biblioteke, a onda u padajućem izborniku izaberete opciju Properties (Postavke). U dijalog-prozoru ćete videti opciju za optimizaciju biblioteke:

optimizacija
.

0 коментара :

Постави коментар