среда, 25. јул 2012.

Лака математика, физика, хемија, биологија,...



профа
Kvark Media креира мултимедијалне дискове, на којима је градиво за основну школу. Помоћу тих дискова, деци је веома лако и забавно да науче: математику, физику, хемију, биологију, енглески,…

Kvark Media има иза себе 15 година рада и 42 наслова дискова. Имала сам част и задовољство да посетим ову компанију и упознам Слободана, вођу тима, који је креирао те, вансеријске дискове. Шетах се ја до сада по разним иностранствима, али овако квалитетану креацију у области образовања, нисам имала прилике да видим нигде.

математика-физика

Градиво, задаци, тестови,..., (ту је 150 000 датотека, и то каквих датотека!) све је изложено занимљиво, поступно и забавно и целокупна креација је доведена до праве уметности. Нема ни једног детаља, који би могла да критикује ни најситничавија особа. Напросто – фантастично!

Не могу ни да искажем колико ми је драго што је наш човек, у нашој земљи, одлучио да направи овако врхунски квалитетан садржај. Увек гледамо преко ограде, час на запад, час на исток и кукамо како су они направили нешто боље, а како су сви наши, који би то могли, отишли из земље. Слободан и његова екипа су доказ да и међу онима који су остали, има изванредних људи, који заслужују нашу највећу пажњу и признања.

Тим Kvark Media сада прави и интернет-портал. Назив портала је profa.rs. Иако се већ користи, портал је у процесу изградње и у Kvark Media предвиђају да ће већина материјала, који је сад доступан само на дисковима, за годину дана бити потпуно доступан и on-line. Наравно, садржај је интерактиван, па ће за удобно коришћење бити потребна и солидна брзина интернета.

учење

Али,... (увек то али). Целокупна, фантастична, едукативна збирка, коју је направила ова креативна радионица, настала је искључиво на ентузијазму и визији људи из Kvark Media. Наше школство је у овом тренутку на врло ниским гранама и овакав један пројекат нам је, једноставно, драгоцен. Ипак, наше Министарство Просвете ту нема никакву улогу, заслугу, нити је то у сфери његовог интересовања. А медијима су далеко занимљивије неке друге теме,...

Сигурно је да и у другим областима постоје наши људи, који су већ много урадили, а и даље раде, покушавајући да сво своје знање и таленат ставе у службу побољшања целокупног стања у нашој земљи. Њихов ентузијазам није неисцрпан. Ако мислимо да се извучемо из незавидне ситуације, у којој смо сада, требају нам сви такви људи, и држава мора што пре препознати, помоћи и подстаћи управо такве ствараоце.

Остаје да видимо, да ли ће нова Влада имати слуха за стваралаштво својих грађана, или ће нам, као претходна, наметати само оно што долази из иностранства. А пошто тек почињу свој рад, право је време да их подсетимо да смо ту и да им саопштимо своје предлоге.

Да ли и ви знате неког генија, чији би рад требао да буде интересантан и вреднован од стране целе наше заједнице и на којег би могли да скренете пажњу?
.

5 коментара :

Unknown је рекао...

Није на одмет споменути још један домаћи пројекат http://www.vezbanka.com/

Unknown је рекао...

Moram pohvaliti ovaj tekst, na samo zbog izbora teme koji je na ovom blogu uvek pravi već i zbog celokupnog sadržaja teksta - imam utisak kao da sam pročitao jednu pravu reportažu i to baš onakvu kakva jedna dobra reportaža (po meni) trebala da bude. Naročito se slažem sa konstatacijom da se javni mediji ne trude dovoljno oko ovakvih tema koje najčešće gurnu pod tepih, a u korist tema koje publici zadovoljavaju najniže strasti. Istina video sam jednom na nekom kanalu reportažu o "Khan academy" projektu, čini mi se u "Glasu Amerike", ali ako je jedna reportaža godišnje najviše što javni mediji mogu da doprinesu ovoj tematici (i sličnim) onda bi svaki čovek koji drži do sebe trebalo apsolutno da počne sa bojkotom istih - što ne bi trebao biti problem bilo kome kome je internet dostupan, jer bilo kome ko ima pristup internetu javni mediji ne mogu ponuditi ništa nenadoknadivo...

Snelle је рекао...

Pošto se slažemo da od javnih medija "nema 'leba" (lepo je Milko Grmuša skoro postavio pitanje "Koliko novinara vodi blog?"), onda ostaje da sami promovišemo one, za koje mislimo da su to zaslužili. Da li si se ti sreo sa nečijim fascinantnim i briljantnim, a nedovoljno vrednovanim radom?
I, da. Hvala ti za pohvalu mog teksta. U školi sam uvek muku mučila jedino sa sastavima iz srpskog:(

Иван Старчевић је рекао...

Свака част за овај прилог. Потпуно се слажем да би држава требала да стане иза оваквих пројеката и овако квалитетних људи. Користио сам дискове док ми је ћерка била у основној школи и имам само речи хвале за аутора и његове дискове.

Анониман је рекао...

Hvala lepo na izuyetnim recima i komentarima.smatram sebe inace delom kompanije KVARK MEDIA jer vodim prodaju za teritoriju vojvodine godinama unazad.Cilj nam je da se prepoznaju na neki način prave izvorne vrednosti i naravno kvalitet koji pruža kroz obrazovanje.Elem moram ovim putem da spomenem nama tako reći goruči problem a to je politika koja je umešana u sve spore našeg društva i gde zbog ljudi koji nemaju nivo kompetencije sede i rade i na pozicijama od direktora osnovnih škola pa sve do zaposlenih u tzv većima za obrazovanje koji donose odluke o raspoređivanju sredstava za namene osnovnih škole gde bez obzira na nastavnike i direktora škola koji žele da uključe naša digitalna izdanja u nastavni proces im se ne odobravaju sredstva jer su kočnice političke stranke koje drže resor osnovno školskog obrazovanja u opštinama i na taj način sprečavaju da ovako visoko kvalitetan softver koji je rađen po zvaničnom nastavnom planu i programu bude integrisan u školama a odobravaju se sredstva za druge potrebe koje se nikada ni ne koriste u školama jer stoje po ormanima.Iz tog razloga videvši vaše komentare bih vam se srdačno zahvalio na iskazanom kvalitetu i poverenju koje ste napisali o KVARK MEDIA,srdačan pozdrav,

Đorđe Milić.Novi Sad

Постави коментар