уторак, 4. децембар 2012.

"Imena luda nalaze se svuda"


ime
Pre par godina, na televiziji, u okviru jedne emisije o našim Romima, pričalo se i o njihovim imenima. Bilo je neverovatnih imena. Recimo, jedan od intervjuisanih se zove Jamesdin (Džems Din - James Dean).

Posle emisije, to je ušlo u žargon i danas, kad neko priča da je gledao Džemsa Bonda, obično kaže, gledao sam Jamesa.

O tome, da se deca mogu nazvati po profesiji, postoje i šale. Poznat je "predlog" programerima da se ne muče u smišljanju imena i da svojim sinovima daju imena Novi sin (1) i Novi sin (2),...

Takvo davanje imena nije recept našeg podneblja. Pre nedelju dana, sajt mashable.com je objavio priču o tome, da je američka porodica nazvala svoju ćerku Hashtag (#hashtag iz Twitter-a). I to je samo jedan od primera.

imena

Pošto se u Americi vodi statistika o svemu i svačemu, postoji i statistika o imenima dece. Ispostavilo se da su posebno popularna imena iz najuspešnije računarske kompanije, Apple. Posle smrti Stiva Džobsa, ime Stiv je postalo jedno od najpopularnijih imena u SAD. Podaci za ostale, iz "porodice" Apple, za godinu dana su ovakvi (oktobar 2011 - septembar 2012): devojčica sa imenom Siri je bilo 5%, devojčica "jabuka" (Apple) je bilo 15%, dečaka sa imenom Mak (Mac - Macintosh) 12%. Za ovima slede imena: Voz (Woz), AjEn (iAn), Dok(Doc), Karbon (Carbon), Njuton (Newton), Liza (Lisa),...

Naravno, ima još popularnih imena iz drugih "porodica", pa su se u navedenoj statistici našli i blizanci sa imenima Optimus i Nexus.

Da li će ova deca biti zahvalna svojim roditeljima za ime? A kako ste vi prošli? Da li ćete se zahvaliti roditeljima za svoje ime?
.

0 коментара :

Постави коментар