понедељак, 21. јануар 2013.

Читај ми! - Балаболка


читај
Да ли би вам се допало да ставите слушалице на уши, и уместо неке музике сумњивог квалитета (стране или домаће), одслушате у превозу једно поглавље у књизи или поновите лекцију за испит? То задовољство може да вам приушти бесплатни програм (локализован на српски) Балаболка (Причалица). То је програм који претвара текст у глас тј. врши синтезу говора (Text To Speeach).

Напредне технике су нам омогућиле да у својим рачунарима и облацима имамо стотине књига и других текстуалних докумената. Чување таквих књига и докумената, много је лакше него када су у  питању њихови папирни аналози, за то не треба много места, нити посебне полице, а можете их носити са собом у телефону.

Ипак, и поред постојања великог броја електронских читаљки (програма и уређаја за читање), папирне књиге за многе и даље имају предност, јер је лакше читати са папира, него са екрана рачунара. Та ситуација се последњих година брзо мења у корист електронских књига јер стално ничу нови програми из категорије „текст-у-говор“ („text-to-speеch“), који су у стању да написани текст претварају у глас. Балаболка је програм из те категорије и о њему ћу писати испод.

Синтеза говора из текста, достигла је висок ниво за неке језике, као што су енглески, руски, немачки,... Већ годинама постоје врло напредни, бесплатни покретачи гласа и можете изабрати који глас ће вам читати, јер има више мушких и женских гласова. Довољно је изабрани покретач гласа убацити у неки од програма „текст-у-говор“ и изабрани глас ће наглас изговарати написани текст. За наш језик још увек није тако добра ситуација. Наша агенција, задужена за развој рачунарства, на нашу жалост, нема баш добру иницијативу, и ми ни до дан-данас немамо ниједан бесплатни покретач гласа за српски језик. Постоје неки комерцијални, који су веома, веома, веома скупи.

У бесплатној варијанти постоји једино „енглески“ глас, који чита на српском. То јесте боље него ништа, мада је такав глас напорно дуго слушати.

Да би Балаболка претварала текст из књиге у људски глас, потребне су јој две компоненте:
  • Библиотека SAPI (Speech Application Programming Interface, или Speech API) - Данас постоје две верзије Speech API: SAPI4 и SAPI5. Те две библиотеке раде свака за себе и могу обе бити инсталиране на једном рачунару. У системима Windows XP, Vista и 7 обично је већ инсталирана библиотека SAPI5 и она је довољна.
  • Језички покретач - Други, неопходни део за синтезу говора, је језички покретач. За српски језик, од бесплатних варијанти постоји само мултијезички  пакет еSpeak (погледајте у чланку еSpeak – слушај написано).

балаболка

Програм Балаболка je руски програм, направљен за читање наглас текстуалних датотека. Сучеље програма постоји и на српском језику, на оба писма, а захвалност за превод дугујемо Рајку Томић и  Александру (Ozzii). За говор може да користи било који језички покретач, који је инсталиран на рачунару. Пошто је једини, који говори на српском, покретач говора из еSpek, потребно је да га инсталирате у рачунар. 

Репродуковање говора се контролише помоћу стандардних дугмади, која се налазе и у свим другим мултимедијалним програмима: покрени/пауза/стоп:

балаболка-команде

Балаболка уме да чита садржај из привремене меморије рачунара, из датотека у форматима AZW, CHM, DjVu, DOC, EPUB, FB2, HTML, LIT, MOBI, ODT, PDF, PRC и RTF, у њој се могу мењати подешавања за слова и боју, уме да чита текст који се куца, омогућује да се уклоне сви знаци за пренос на крајевима редова, што ће омогућити да се избегну застоји при читању речи, омогућује промену брзине читања и боје звука.

Текст можете сачувати у виду аудио датотеке. Подржани формати су: WAV, MP3, MP4, OGG и WMA.


.

2 коментара :

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Снеле, изванредни су Ваши прилози о ТТС програма и ови програми су будућност. Молимо Вас увек пишите о овој теми за коју постоји велики интерес у читалачкој јавности Србије. С поштовањем, Писковић

Snelle је рекао...

Хвала Зоране. Трудићу се.

Постави коментар