уторак, 15. јануар 2013.

eSpeak - слушај написано


Недавно сам писала о једном програму, који уме да изговара написани текст, тј. који претвара текст у глас (синтеза говора: text-to-speeach), а који се зове Кортана и о непостојању бесплатног покретача гласа (језичког покретача) за српски језик. Ево још једног одличног, бесплатног програма из те категорије.

Програм се зове eSpeak и може се преузети ОВДЕ.

eSpeak

Да бисте инсталирали програм, покрените инсталациону датотеку (са проширењем .ехе). Појавиће се прозор за инсталацију, где у првом прозору треба да изаберете фасциклу у коју ће бити инсталиран програм eSpeak. Стандардно, то је фасцикла "C:\Program Files\eSpeak\" (зависно од система, слово диска може бити другачије). Можете прихватити стандардни предлог или изабрати жељену локацију.

У следећем прозору ће се појавити текст: "Select which voices to install or press Enter to accept defaults. Enter voice names, eg: (for Portuguese) pt, or with a variant, eg: pt+f3)", тј. "Изаберите глас који ћете инсталирати или кликните на типку Enter, да бисте прихватили стандардну варијанту. Унесите назив гласа, на пример: (за португалски) pt, или додатну варијанту уз главни глас, на пример: pt+f3".

У пољу за избор гласа постоји више поља, за унос текста. У та поља треба уписати слова за језик и тип гласа (мушки или женски):
- мушки гласови: ознака језика (+број)
- женски гласови: ознака језика+f (+број)

За српски језик, стандардно већ стоји: "sr  sr+f2". 
"sr" - ознака за стандардни мушки глас (ако желите неки други мушки глас, потребно је да додате и број тог гласа, тј. тада ће ознака бити, нпр.: "sr+3" - значи, трећи мушки глас
"sr+f2" - ознака за други женски глас, тј. иза слова "f" се налази број 2

Између ознака за мушки (sr) и женски глас (sr+f2), треба да упишете по два размака. Могуће је уписати пет мушких и пет женских гласова. Ако желите да поставите две варијанте гласова за један језик (два мушка и два женска гласа), треба да их упишете у различита поља.

Стандардно, чаробњак инсталације eSpeak предлаже варијанту у којој су у првом пољу већ уписани мушки и женски глас за ваш језик, а у другом пољу, један мушки глас за енглески језик. На пример, за српски, у првом пољу стоји "sr  sr+f2", а у другом "en". Остала поља су празна и можете их попунити према својој жељи. Нпр., као на слици испод:

српски

У случају  потребе, можете додати или уклонити неке од језика и гласова и касније. Довољно је да поново покренете датотеку "setup_espeak.exe" и у пољима упишете друге параметре за гласове. Пре те интервенције, није потребно да деинсталирате eSpeak.

Текст на свим језицима изговара "енглески глас", тако да то не звучи баш квалитетно.
Ако имате знања и воље да помогнете у побољшању изговора на српски, можете се јавити аутору програма преко странице:
 http://espeak.sourceforge.net/languages.html

За различите језике су направљени додатни модули, који коригују квалитет гласа и они се додају одвојено. Још не постоји такав модул за српски.
Модул постоји за руски језик и ако можете да читате књиге на руском, можете га преузети преко ОВЕ ВЕЗЕ. У архиви се налази и упутство за његово постављање.


.

2 коментара :

petar је рекао...

ima li verzija sa srpskim jezikom

Garava је рекао...

ima li neki srpski glas normalan

Постави коментар