субота, 19. јануар 2013.

Рад на рачунару без коришћења вида - NVDA


NVDA
NVDA (NonVisual Desktop Access) се може превести као „невизуелни приступ радној површини“. То је програм за читање екрана, за системе породице Windows, из категорије програма „текст-у-говор“ („text-to-speech“). NVDA се дистрибуира са генералном лиценцом GPL (General Public License), што значи да га можете користити потпуно бесплатно, кући и на послу и слободно га делити са познаницима.

У новом миленијуму је све присутнија тенденција да се олакша коришћење уређаја, па је логичан корак на том путу коришћење гласа уместо других чула. Почетни пројекти у тој области су рађени за потребе слабовидих људи, а сада се они све више проширују и на друге кориснике различитих уређаја, поготову рачунара.

Један од таквих пројеката је и програм NVDA. Он подржава многе популарне програме и омогућује приступ различитим могућностима оперативног система Windows, као што су:
  • преглед веб страница;
  • преглед и уређивање докумената, као што су Word, Wordpad,  Excel и др.;
  • слање и примање поште у Outlook Express;
  • ради са Skype...

NVDA има модуларну структуру, што омогућује да се лако модификује и прилагоди потребама корисника, додавањем нових модула и елемената управљања. Модули програма (App Modules) могу бити додати, да би се обезбедила потпуна подршка конкретног програма, виртуелни бафери (virtual buffers) се могу додати да би NVDA могао да приказује сложене документе и друге податке, а објекти NVDA се могу додати да би се обезбедила подршка одређених елемената управљања или прозора.

Сучеље NVDA је мултијезично и програм подржава читање текста на било ком језику, ако је у рачунару инсталиран покретач говора за одређени језик. За српски се користити бесплатни SAPI5 синтезатор еSpeak, јер нисмо направили свој, бесплатни покретач, па ће програм одмах проговорити на српском. Он је мали и отвореног је кода (погледајте детаљније у чланку eSpeak - слушај написано).

NVDA је направљен да максимално користи могућности, које су већ уграђене у систем. Предност таквог приступа је што није потребно инсталирати специјалне драјвере, па се NVDA може носити са собом и покретати са флеша.

NVDA има велику заједницу корисника, који се труде да унапреде програм, уграђујући у њега своје искуство у раду са програмом. Пошто је програм отвореног кода, ако имате довољно знања, можете дати свој допринос развоју програма или га можете учинити удобнијим за себе, мењајући код према својој жељи и потребама.
Програм се може  преузети са странице за преузимање: http://www.nvda-project.org/wiki/Download 

После преузимања, покрените датотеку nvda.exe. У време покретања, чућете кратак музички фрагмент, који означава да је програм почео свој рад. Затим ће се на екрану појавити основни прозор програма NVDA у коме је само кратко саопштење о томе како да започнете рад са програмом, какве комбинације типки можете да искористите и како да измените постојећа подешавања.

вид

Инсталирање NVDA је тако подешено, да NVDA одмах користи језик система у рачунару. Како да подесите да ваш систем буде на српском, можете прочитати у чланку ОС и програми на српском.

Ако вам језик није подешен, када отворите главни прозор NVDA, притисните типке Insert+n. Појавиће се изборник са неколико опција. Прва опција је Карактеристике, а њена прва опција је Основна Подешавања, преко које можете изабрати језик.

После затварања главног прозора, NVDA ће се сместити у системску траку, у део где су статуси и обавештења, у доњем десном делу екрана, поред сата. Десним кликом на ту иконицу програма, позваћете изборник, у коме су опције за подешавање програма према вашим жељама. Ако желите да изађете из програма, у том изборнику притисните опцију Излаз.


.

0 коментара :

Постави коментар