уторак, 22. јануар 2013.

Читање и управљање гласом: Thunder и Chrome 25


thunder
Thunder je британски бесплатни програм за невизуелни екрански приступ (за читање екрана), за ОС из породице Windows. Програм је направила компанија Screenreader.net CIC, која има подршку британске краљевске породице и није оријентисана на комерцијалну добит, већ на повећање рачунарске писмености у различитим регионима света и смањење јаза у тој области између развијених и неразвијених.

Заједница корисника Thunder уједињује људе из многих земаља, који имају покретач гласа за свој језик (на жалост, ми га немамо, па нас нема у тој заједници). Као и за друге програме из категорије „текст-у-говор“, и за овај се може користити мултијезички покретач eSpeak.

За разлику од програма NVDA, Thunder није пројекат отвореног кода, већ припада компанији Screenreader, али, за обичног корисника, та разлика нема никакву суштинску улогу.

Програм се може инсталирати у рачунар, а има и преносиву верзију. Thunder не захтева никакве додатне компоненте за рад, па се са успехом може користити на било ком рачунару с ОС Windows.

thunder komponente

Инсталирање програма је стандардно и не захтева никакво посебно знање. На почетку инсталирања, чућете глас, који ће најавити почетак операције. Када чаробњак заврши инсталирање, чућете звук грома, који ће сигнализирати да је процес завршен. После тога, кроз пар секунди, покренуће се програм Thunder и биће спреман за рад, а на вашем екрану ће се појавити зелене и жуте иконице за више компонената: сат, календар, радио, PDFReader,...


chrome
Google је, кад је у питању његов прегледач Интернета, стигао до верзије Chrome 25 Beta. Та верзија садржи низ нових ствари, које ће кроз неколико недеља постати доступне свим корисницима. Међу тим новотаријама је и управљање гласом у прегледачу Chrome.

У основи система гласовног управљања је Wеb Speech API, који је део javascript АPI, па захваљујући томе, програмери у своје пројекте могу да додају могућност управљања гласом. За нестрпљиве, Beta Chrome 25 се може преузети ОВДЕ, а за оне, који желе да провере могућности Speech API, компанија Google је направила специјалну демо страницу.
.

0 коментара :

Постави коментар