понедељак, 27. мај 2013.

Google Диск – ефикасније коришћење

облак
Облаци нам дају све више простора и лепу могућност да нам све буде при руци из било које тачке на планети и са било ког уређаја. Један од најпопуларнијих облака и са најширим могућностима за рад, несумњиво је Google Диск. Он је повезан са осталим Google сервисима и подржава уређивање докумената кроз веб прегледач. Ево неких могућности, које можете искористити:

1. Додавање Google Диска у списак контекстног менија «Пошаљи у»
Да бисте лако додавали датотеке у Google Диск, без потребе да га отварате, потребно је да у свој рачунар преузмете и инсталирате Google Диск.

Кад инсталација буде завршена, покрените Windows Explorer и у адресну линију унесите:
C:\Users\Snelle\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo 
(означено црвено – уместо мог имена, упишите своје корисничко име)

корисник

Затим, користите десну типку миша, да бисте превукли Google Диск са панела „Омиљене локације“ у фасциклу „SendTo“ (Пошаљи у). У менију, који се буде појавио, изаберите опцију „Копирај овде“:


Сада, кад будете желели да преместите датотеку из рачунара у Google Диск, кликните десним кликом миша на изабрану датотеку и изаберите опцију „Пошаљи уGoogle диск



2. Учитавање датотека из Gmail у Google Диск
Оба сервиса припадају Google–у, па су повезани и ви можете у поруку у Gmail прикључивати датотеке, које чувате у том облаку. За разлику од стандардног прикључивања датотека, где датотеке учитавате у своје писмо у Gmail, при прикључивању датотека из Google Диск није потребно учитавање. Такође, нема ни ограничења за величину датотеке, јер адресант добија директну везу за њено преузимање.

датотеке


3. Табеле, упитници (анкете), презентације...
У Google Диску можете лако да направите различите врсте докумената. Да бисте започели прављење, потребно је да преко дугмета „Направи“ изаберете жељену форму документа, после чега ће вам се отворити уређивач са потребним алаткама:

направи

Направивши неки од докумената, лако га можете поделити дајући људима директну везу или пославши га путем електронске поште.
Кад је у питању Упитник, погледајте чланак: Прављење упитника.

4. Чување садржаја са сајтова
Ако желите да сачувате у Google Диску слике или неки други садржај са сајта који прегелдате, потребно је да у прегледач Chrome инсталирате додатак Чување на Google Диску.

слике

После инсталирања тог додатка, можете кликнути десни клик на слику или везу на сајту и сачувати их у свом Google Диску.

5. Уређивање фотографија у Google Диску
У свој прегледач Chrome инсталирајте додатак Pixlr Editor. После тога, кликните на било коју слику десном типком миша и можете је уређивати. За просечне кориснике, уређивач има више него довољно могућности.

фотографије


6. Слушање музике
У Google Диск можете чувати музичке датотеке, а да бисте их могли и слушати, потребно је да у прегледач Chrome инсталирате додатак Drive Music. После тога, при клику на музичку датотеку у облаку, Drive Music ће отварати посебну картицу са основним функцијама, које постоје у сваком музичком плејеру

музика

7. Уређивање видеа
Да бисте гледали и уређивали своје филмове у Google Диск, потребно је да у прегледач Chrome инсталирате додатак Pixorial Video. Моћи ћете да спојите неколико видео клипова у један, да их исечете, додате им називе, музику, прелазе.

видео

У Google webstore постоји још велики број додатака за Google Chrome који раде са Google Диск. Ако испробате (или сте испробали) неке, за које мислите да су посебно корисни, молим вас да то поделите у коментарима.
.

1 коментара :

MMINER је рекао...

Snelle kako da iz Notepad da ubacim na Disk pokusao sam ceo folder al nece.

Постави коментар