петак, 7. јун 2013.

YOUTUBE – parametri u kodu

hd
Youtube pruža mogućnost da se video klipovi, kojima je on domaćin, ugrađuju u blogove/sajtove. Vlasnici blogova/sajtova to čine veoma lako, jednostavno preuzevši kod, koji se nalazi ispod video klipa na Youtube i ugradivši taj kod u svoj resurs. Ali,... 

Kad postavite neki video sa YouTube u svoj blog, on se automatski prikazuje u niskom kvalitetu (kvalitet 360p):

360p

Dobar kvalitet bi bio HD-kvalitet, ali on nije automatski. Napredniji korisnici to znaju i podese ga sami ručno (ako ih ne mrzi:)), a ostali gledaju video niskog kvaliteta.

Takođe, kad se završi video, na kraju se automatski prikazuju povezani video klipovi, što može da odvuče posetioce sa bloga/sajta.

Na sreću, jednostavno je ispraviti te „sitne nedostatke“. 

Da biste svima pružili visok kvalitet videa i  izbegli prikazivanje povezanih video klipova na kraju, potrebno je da napravite malu izmenu u kodu, koji ste preuzeli sa YouTube. Pre nego što kod postavite u svoj blog, potrebno je da u njega, odmah posle veze na film, dodate dva parametra, a tačnije: ?rel=0&vq=hd720 (parametar rel=0 označava: ne prikazuj povezane video klipove na kraju filma, a parametar vq=hd720 označava: automatski reprodukuj video u hd-kvalitetu). Uz tu izmenu, kod će izgledati ovako:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CZNEqoCs3dA?rel=0&vq=hd720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Drugi način, za prilogađavanje video klipa, može da vam pruži sajt: http://youtubecolor.ru/. Na njemu je jednostavno podesiti sve željene parametre video klipa, a sajt postoji na ruskom i engleskom jeziku.

Još neke korisne tekstove za rad sa YouTube, možete pronaći u rubrici YouTube.
.

0 коментара :

Постави коментар