петак, 20. септембар 2013.

Направите е-књигу за 5 минута: ReadList

readlist
ReadList је сервис за прављење електронских књига, међутим, ово није текст из кога ћете научити да пишете књиге. Овде ће се разматрати техничка страна прављења електронских књига од веб страница и разних корисних чланака са Интернета.

Вероватно на Интернету срећете разне, занимљиве чланке. Обично људи веб странице са тим чланцима чувају у обележивачима,... После неког времена, такви материјали се накупе и треба их систематизовати. У систематизацији веома може да помогне бесплатни сервис ReadList, у којем чак није неопходна ни регистрација. Овде ће бити описан пример прављења електронске књиге од чланака са сајта ОКО.

На главној страници сервиса ReadList кликните на дугме "Make a ReadList" у горњем десном углу.

Направите е-књигу за 5 минута: ReadList

На новој страници, са леве стране ћете видети браон панел. У горњем делу панела, у предвиђена поља упишите назив и опис књиге:

назив и опис

Десно од браон панела су поља, у која треба унети URL адресу сваког чланка, који ће ући у састав књиге. Уносите их оним редоследом којим желите да буду у књизи поређани изабрани материјали. У поље код броја 1 залепите URL адресу првог чланка и кликните на дугме „Add“ (Додај):

додај

Адресу другог чланка залепите у поље 2 и кликните на дугме „Add“, и тако редом.
Кад унесете адресу и кликнете на дугме „Add“, линк ће се претворити у наслов чланка, а са његове десне стране ће се појавити опције за његово уређивање или брисање:

опције

Када показивачем миша станете на број, који се налази са леве стране наслова чланка, број ће се претворити у стрелице, а показивач у крстић. Тада можете држати леву типку миша и превлачити чланак горе-доле и на тај начин мењати редослед у будућој књизи.

Пошто сте додали адресе свих чланака, остаје да своју књигу извезете. Опције извоза су наведене у левом, браон панелу, у одељку „Export“. Књигу можете да извезете на: Kindle, IPad, iPhone, пошаљете путем е-поште, сачувате у облаку  Dropbox или преузмете у свој рачунар (Download e-book):

извоз

Такође, испод одељка „Export“, постоји и одељак за дељење, па књигу можете поделити својим пријатељима на Твитеру и Фејсбуку, а у том одељку још постоји и веза на књигу, као и код за објављивање, па књигу можете објавити у свом блогу/сајту.

Књига ће бити у формату EPUB (.epub). То је формат који можете да претворите помоћу бесплатног програма Calibre у жељени формат, а такође, у програму Calibre можете књизи и да додате одговарајући омот (Calibre постоји на српском). Детаљан рад у изванредном, бесплатном менаџеру електронских књига, програму Calibre, можете наћи у е-књизи „Електронке књиге“, коју можете набавити преко сајта ОКО.

Како се праве лепи омоти за електронке књиге, можете погледати на сајту ОКО, у чланку „PhotoScape“, у кратком видео упутству „Корице за књиге“.
.

3 коментара :

bensedin art је рекао...

Draga Snele, samo da ti kažem jedno veliko, veliko HVALA:)))
Da nisam naletela na tvoj blog, svoj ne bih umela da dovedem u red;))) Danima čitam tvoje postove i neke stvari si mi učinila skroz jasnim! Znam da ovaj komentar nema veze sa ovim postom, ali eto morala sam da napišem...

Snelle је рекао...

'Fala ti što koristiš ono što sam napisala i što nam pišeš o malim, lepim stvarima, koje život čine lepšim:)

Vaer Inženjering је рекао...

Jako koristan i praktičan alat. Hvala.

Постави коментар