уторак, 24. септембар 2013.

Blogger ЧЕПО - Честа Питања и Одговори 1

честа питања и одговори
ЧЕПО ће бити нова статичка страница у овом блогу, на којој ће се наћи Честа Питања и Одговори о раду на платформи Blogger, а која ми читаоци постављају, углавном, преко странице за контакт.

Направити блог на Blogger-у није тешко, све је на српском језику, нису потребна никаква претходна специјална знања и потребно је само стрпљење и упорност. Осим "обичних" блогова, у којима се редовно пишу постови, може се направити и добра веб страница за фирму.

Такву лепу страницу, за своју ауто школу ПАВЛИН, направио је Ненад Павлићевић. Он ми је поставио прво питање из овог чланка. 

питање
1. ПИТАЊЕ
Како поставити "главни" пост да увек буде први на почетној страни?

Blogger је класична блог платформа и у њему је сортирање постова хронолошко. Да би неки пост био изнад или испод, потребно му је задати одговарајући датум објављивања.

Ако немате редовне вести (нису вам битни ни feedburner ни atom), можете да задате "главном" посту датум објављивања нпр. 2030 године, и тако ће он стално бити први на почетној страни.

питање
2. ПИТАЊЕ
Да ли блогови имају хостинг и како га изабрати?

Блогови имају хостинг, јер, као и сајтови, они морају негде физички да стоје. Блогови са платформе Blogger су хостовани на серверима Google-а и то је данас најпоузданији хост на свету. Та услуга је бесплатна.

Можете да користите свој домен (уместо  blogspot.com), а да блог и даље остане хостован на Blogger-у, тј. на серверу Google-а.

питање
3. ПИТАЊЕ
Зашто не може да се дода више од 20 статичних страница?

Структура блога је таква, да се објава постова приказује на главној страници (Главна, Почетна). На њој се може приказати неограничен број објава. Сами постови се пишу на унутрашњим страницама. Страница, на коју треба додати новонаписани пост, задаје се ознаком. Постови са истом ознаком, биће приказани на истој страници (рубрика, категорија,...), а списак тих унутрашњих страница се у блогу приказује помоћу гаџета Ознаке.

У блог на Blogger-у се може додати још 20 статичних страница. Оне су предвиђене за постављање информације типа "О нама", "Пишите нам", "Контакти" и сл., односно за писање помоћних информација и те странице се не индексирају и не доспевају у фид. Претпостављам да никоме не треба више од 20 таквих страница.
.

0 коментара :

Постави коментар