среда, 25. септембар 2013.

PDF документа у блогу и Аnki-3

PDF документа у блогу и Аnki-3
PDF документа спадају у најзаступљенија на Интернету, и наравно, могу се уграђивати у блог. Електронске књиге у PDF формату најлакше је направити коришћењем виртуелног принтера. О једном од њих можете прочитати у овом блогу: CutePDF Writer.

Детаљан рад са најбољим програмима на српском језику за PDF књиге, њихово прављење, уређивање, шифровање, оптичко препознавање, као и рад са другим форматима електронских књига и организовање личне електронске библиотеке, можете научити из е-књиге „Електронске књиге“.

Постоји  и велики број сервиса, који генеришу код за уградњу PDF докумената у блог/сајт. Пошто је Blogger платформа Google-а, логично је за тај посао искористити Google Диск.

Учитајте свој PDF документ у Google Диск, преко одговарајућег дугмета:

google disk

После учитавања, штиклирајте кућицу са леве стране назива вашег документа. Изнад ће се појавити алатке. Кликните на алатку „Дели“ (човек са плусићем):

google disk - deljenje

Отвориће се искачући прозор, за подешавање дељења. Подесите приступ, тако да документ буде јавно на вебу:

google disk - javno na vebu

Затим, кликните на назив документа десни клик, и у падајућој листи изаберите опцију „Отвори помоћу – Приказивач Google диска“ (исто можете да урадите и преко опција на дугмету „Још“):

google disk - otvori pomoću

Отвориће се прозор за преглед. У њему кликните на картицу „Датотека“ и у падајућем списку изаберите опцију „Угради ову PDF датотеку“:

google disk - ugradi pdf

У искачућем прозору ће се појавити код, који треба да копирате и уградите у свој пост:

google disk - pdf kod

У коду су дате ширина (width) и висина (height) оквира, у којем ће се књига појавити, па их можете прилагодити димензијама свог блога.

Овде је уграђен PDF документ, у коме се налази упутство  Anki-3, за озвучавање речи у програму Аnki (погледајте и: Anki-1 и Anki-2):

.

1 коментара :

Анониман је рекао...

Hvala mnogo, nisam znao za ovo.

Постави коментар