четвртак, 28. новембар 2013.

Бесплатне аудио библиотеке (фонотеке)

ноте
Постоји више сајтова, на којима се налазе бесплатне аудио библиотеке (фонотеке), у којима музика није заштићена ауторским правима и из којих можете преузети звучне записе и уградити их као позадински звук у свој видео. 

Такви звучни записи се дистрибуирају, углавном, под лиценцом Creative Commons (CC). Ево неких од њих:

YouTube фонотека - ово је једна од најновијих фонотека. Број композиција, у односу на неке друге библиотеке, још увек је скроман, али свакодневно расте. Мада, за просечног корисника овог сервиса, већ је и ово довољно. Квалитет ове музике је одличан, а можете је користити према својој жељи, сећи је, користити и у филмовима који се не објављују на овом сервису,...

youtube

YouTube је већ направио и блог, преко кога се труди да корисницима помогне у прављењу видео записа, дајући савете и објашњавајући рад са алаткама, а помоћу фонотеке је упростио и потрагу за музичком пратњом у тим видео датотекама.

Композиције из фонотеке можете изабрати према: жанру, расположењу, трајању, инструменту,... Такође, можете погледати и колико је нека композиција популарна, а ако сте музичар, можете послати и неку своју композицију у ову библиотеку преко ОВЕ СТРАНИЦЕ.

У чланку Google Picasa: e-knjiga можете пеузети мини е-књигу, из које ћете научити како да у програму Google Picasa направите филм од својих фотографија и додате му позадинску музику. Ако желите да научите како да уредите музику (исечете, спојите, појачате, успорите, убрзате,...) препоручујем е-књигу са сајта ОКО: Звук. У њој је веома детаљно објашњен рад са програмима за уређивање звука и сви коришћени програми су на српском језику.

Google редовно прати коришћење садржаја у видео датотекама помоћу Content ID и не дозвољава у видеу коришћење позадинске музике на коју неко полаже ауторска права. Зато је постојање бесплатне фонотеке из које корисници могу слободно узети позадинску музику за своје видео записе, веома потребно и корисно.

Jamendo - сајт који поседује огромну фонотеку, која садржи близу пола милиона нумера. Наравно, нису све са лиценцом CC. Оне, које су предвиђене за слободно коришћење, пронаћи ћете ако користите проширену претрагу и изаберете жељену лиценцу.

jamendo

Free Music Archive - мото овог сајта је: "Ово није само бесплатна музика, већ и добра музика". Њихови корисници у својим коментарима потврђују да је њихова порука истинита.

fma

Audionautix - њихов мото је: "Без накнаде. Без невоља због копирање. Стварно бесплатно". Музику је креирао Jason Shaw. На сајту је музика искључиво са лиценцом СС. То значи, да без страха можете узети било коју нумеру са овог сајта и користити је у свом видеу.

audionautix

A, знате ли ви неке сервисе са бесплатном музиком? Будите добри па их поделите са нама у коментарима испод.
.

2 коментара :

Helly Cherry је рекао...

Recimo freesound.org, baza raznih atmosfericnih, ambijentalnih zvukova pogodnih za recimo filmove. Ima bukvalno svih zvukova iz naseg okruzenja... Razlicite su licence ali su uglavnom CC

www.soundcloud.com gde bendovi postavljaju svoju muziku od kojih neki dozvoljavaju i besplatan download.

Slican je i www.bandcamp.com, a ovde muziku mozete i kupiti, donirati autorima po sopstvenoj zelji ili besplatno skinuti njihova izdanja. Sve zavisi koju su opciju sami bendovi stavili...

Snelle је рекао...

Hvala ti za deljenje:)

Постави коментар