недеља, 29. децембар 2013.

Chromebook и Google Chrome

Chrome
Chromebook је рачунар који користи тзв. оперативни систем Chrome OS, а чији се складишни простор налази у облаку Google Диск. Уместо класичних програма, за обраду и чување докумената, слика, филмова, музике, користе се различити Google сервиси: Диск, YouTube, Google+,… Добар број ових сервиса може да ради и ван мреже.

Chromebook кошта око 250 долара, тежак је око килограм и има дебљину само 2 центриметра, а његов власник добија 100 Gb простора на Google Диску. Према тим карактеристикама, он је потпуно конкурентан са рачунарима других произвођача.


Chromebook

Google се озбиљно бави промоцијом свог рачунара. У САД су у току 2013 године освојили 21% тржишта. Своју промоцију су усмерили највише на школе, тако да свака пета школа у САД користи Google рачунаре.

Недавно су кренули са промоцијом у Индији. У индијској држави Андхра-Прадеш поклониће по 25 Chromebook-ова у 4 изабране школе, а месне власти ће школама обезбедити брз WiFi-интернет. У оквиру тог програма, предавачи из школа ће проћи обуку за рад на Chromebook, као и са Google Apps. Исти програм спроводе и у Сингапуру и Малезији.


Chromebook и Google Chrome

Chromebook је необичан рачунар, јер као оперативни систем користи прегледач Chrome, кога Google константно унапређује, додајући му стално нове функције. У Chrome се може направити више налога, за више корисника, као и у сваком другом оперативном систему, а недавно су додали и могућност да се направе налози са ограниченим правима.

Налози са ограниченим правима ће добро доћи родитељима, јер могу да наведу који су сајтови доступни за дечији налог, као и да прате дејства детета на Интернету. Ова функција је за сада доступна у бета верзији Chrome, а за пар недеља ће бити доступна и у стабилној. Детаљан опис функције можете погледати на сајту Technorms.
.

3 коментара :

skola racunara, је рекао...

Chromebook je odlican racunar ali je zato dosta nepristupacan nama

Snelle је рекао...

Da, mi malo kasnimo, mada sam već srela dva naša korisnika, koji su ga nabavili.

Takođe, čula sam i neke koji razmišljaju da ga kupe, a kažu da oklevaju samo zato što nisu navikli da računar nema instaliran operativni sistem...

skola racunara, је рекао...

Da slazem se mnogi se razmisljaju ali kad jednom uzmu mislim.........

Постави коментар