недеља, 12. јул 2015.

Letujmo u Srbiji

letovanje
Letovanje u Srbiji ima svoje posebne draži i meni je najdraže. Dajem mu veeeeeliku prednost u odnosu na strane destinacije. Letovanje u svojoj zemlji, od početka ekonomske krize 2008. godine, intenzivno, svake godine, promovišu svi evropski političari. Naravno, i sami se ponašaju u skladu sa tim. Mi i u ovome zaostajemo, i tek smo se ove godine setili da treba to da radimo. Bolje ikad, nego nikad!

Puno se "muvam" po belom svetu, pa neminovno prihvatam i neke preporuke iz tog sveta. Letovanje u svojoj zemlji, jedna je od boljih navika, koje sam pokupila. Tačno je, odem ponekad i na more. Ali, tamo idem za vikend ili produženi vikend, a ostalo vreme se odmaram u Srbiji, i vrlo sam zadovoljna zbog toga, jer sam poklonik aktivnog odmora, a i mrzim da se smorim, vozeći se do destinacije za odmor. Višednevno gušteračenje na nekoj plaži, strahovito me zamara i izaziva ružan osećaj dosade, a ja nipošto nisam mazohista.

Prilično dobro sam upoznala Srbiju i iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da su mogućnosti za izvanredan odmor u Srbiji, zaista OGROMNE. U ovom članku hoću da preporučim odmor u toploj, divnoj porodici Milanović. Oni žive u raju na zemlji, prelepom selu Lipovica, u opštini Despotovac (130 km od Beograda).

etno kuća Milanović

U porodici Milanović, postoji tri generacije. Za svaku njihovu generaciju, može se reći samo jedno - divni ljudi. Stariji Milanovići su radni vek proveli radeći u Austriji. Njihov sin Bojan, sa svojom ženom i troje dece, odlučio se da živi na porodičnom imanju i započne bavljenje seoskim turizmom. I to su uradili onako kako treba. Konsultovali su stručnjake iz oblasti turizma i poslušali njihove savete...

Njihova kuće je lepa, moderna, čista, uredna i pruža sve udobnosti, koje se danas smatraju normalnim, pa i više od toga. Porodica sama uzgaja povrće i voće i gaji ga bez upotrebe hemijskih sredstava, tj. kao ekološku hranu. Sve ima divan miris, izvanrednu aromu i lep ukus. Takođe, u ishrani koriste svoje meso - gaje svinje mangulice (bez štetnog holesterola) i ovce. Par kilometara od njihove kuće, nalazi se najveća farma koza i ovaca u Srbiji, "Bela reka", i gosti su u prilici da probaju njihove specijalitete. Vino, rakiju, sokove, med, slatko, prave sami ili kupuju od svojih prijatelja i komšija u svom ili susednom selu. Naravno, sve te namirnice su napravljene u skladu sa ekološkom proizvodnjom hrane. Domaćica kuće izvanredno kuva, sto je uvek prebogato natovaren, tako da ni najprobirljiviji gosti nemaju primedbe na hranu ili napitke.

Pošto sam navela moguća uživanja za stomak:), napisaću nešto i o ostalim sadržajima i mogućnostima, koje gosti imaju:

jahanje konja, obilazak lepota, vožnja džipom, paraglajding

Jahanje konja - Milanovići gaje konje na svom imanju i svi gosti besplatno mogu da uživaju u jahanju.

Banja Ždrelo - nalazi se na manje od 40 km, od kuće Milanovića. Banja je moderna, sa najrazličitijim tretmanima (uključujući i ribice, koje vas grickaju i uklanjaju perut sa kože). Banja Ždrelo ima više bazena i akvapark. Cene su pristojne i dostupne.

Obilazak lepota - Bojan svoje goste vodi na ekskurzije po znamenitostima, a u ovom kraju ih ima veliki broj: vodopad Veliki Buk, manastir Manasija, Resavska pećina, Vodopad prskalo, planina Beljanica, Krupajsko vrelo, manastir Gornjak, Veliki kamen ili Gospodska stolica, Kraljevsko imanje Obrenovića (farma "Bela reka"),...

Uživanje u prirodi - domaćin džipom vozi goste na planinu, gde im priređuje nezaboravnu šetnju i spremanje hrane u prirodi. Pešačke staze su markirane i ucrtane na karte. Planinske staze povezuju Gornju Resavu sa Homoljem i Braničevom. Imaju i posebnu ekskurziju na planinu, koja podrazumeva vožnju brdskog bicikla, kros motora i kvadova.

Paraglajding - Bojan je član udruženja paraglajdera i svojim gostima može da omogući letenje paraglajderom zajedno sa instruktorom.

U široj okolini postoji mnogo više sadržaja, nego što sam ovde navela. U svakom slučaju, morali biste biti gosti porodice Milanović bar mesec dana, da biste mogli u toku jednog odmora da okusite sve draži boravka u ovom kraju. Sve je toliko lepo i uzbudljivo, da onaj ko jednom dođe, poželi da se vraća više puta.

Ovu preporuku jednog odmora u Srbiji, završiću pravom turističkom parolom: "Tako lepa, a tako na dohvat ruke i novčanika!" :)

.

0 коментара :

Постави коментар