уторак, 16. август 2011.

Optimizacija: Kako da ubrzate blog?

ubrzavanje bloga

Milan je obećao da će u svom blogu Jaka Šifra napisati detaljniji članak o optimizaciji slika. Pošto on ume lepo, pedantno i detaljno da izloži ono o čemu piše, prestala sam da tražim dalje o tome po Internetu, i okrenula sam se drugim aspektima osnovne optimizacije. Tačnije, rešila sam da saznam šta sve tačno treba da popravim.
.
Pošto je cilj optimizacije i brže učitavanje, važno je prvo saznati da li je učitavanje brzo ili sporo. To se lako može saznati preko sajta: „Website Optimization“.
Dovoljno je uneti url adresu bloga u polje: Enter URL to diagnose:i klknuti ispod toga na dugme Pošalji. Pojaviće se stranica na kojoj treba da upišete neka slova za verifikaciju i zatim ćete dospeti na stranicu sa izveštajem.
.
Proklizajte na kraj stranice. Videćete izveštaj sa analizom i preporukama, za različite segmente u blogu. Oni će biti naznačeni sa tri boje: zelena, žuta i crvena. Zelena pokazuje da tu imate optimalne performanse, žuta ukazuje da treba da obratite pažnju, a crvena ukazuje na ono što odmah treba da promenite, da bi poboljšali brzinu učitavanja bloga (Auuu, kod mene se nešto razmnožila crvena boja:(! Hvala kolegi blogeru, koji me je opmenuo da se malo pobrinem oko optimizacije. A kako je kod vas?)
.
Evo nekoliko osnovnih preporuka za poboljšanje situacije:
.
1. Kompresija CSS sekcije:
Pre početka rada, sačuvajte šablon vašeg bloga (Dizajn>>Šablon>>Napravite rezervnu kopiju šablona>>Preuzmi kompletan šablon).
Ovaj metod podrazumeva kompresiju CSS odeljka Blogger šablona ( deo koda između tagova <b:skin> i </b:skin>). Da bi to uradili, treba da posetite: sajt za besplatnu CSS kompresiju i u predviđeno polje nalepite CSS deo Blogger šablona. Zatim pritisnite dugme za kompresiju i dobićete umanjenu verziju CSS koda. Sada zamenite u svom šablonu: postavite tu umanjenu varijantu umesto starog CSS koda i sačuvajte šablon. 
.
2. Izbegavanje skripti:
Skripte igraju veliku ulogu za brzinu učitavanja. Treba ukloniti sve suvišne skripte iz bloga. Pored njih, treba ukloniti i vidžete, koji su nepotrebni. Kako da odlučite da li je vidžet važan ili ne? Postavite sebi tri pitanja: Prvo, da li vidžet nudi neku vrednost za moje čitaoce? Drugo, da li vidžet doprinosi poboljšanju profesionalnog i ukupnog izgleda mog bloga? Treće, da li se čitaoci žale da ih vidžeti ometaju u čitanju članaka?
.
3. Članci na Početnoj strani:
Prvo, na početnoj strani treba da budu izloženi članci u skraćenom izdanju i da imaju vezu tipa „pročitaj više“ (tj pri pisanju članaka obavezno umetnite novi prelazak).
.
novi prelazak
.
Drugo, broj članaka na početnoj strani treba da bude 4 ili 5. Preveliki broj članaka nervira posetioce, i nije dobar ni za „Bounce Rate“ bloga.
.
4. Slike u blogu
Slike su veoma važne za brzinu učitavanja. Pogledajte više u članku: Slike u Blogger-u.

Korišćen članak: "Everything About Blogging"

.

2 коментара :

Unknown је рекао...

Zanimljiv tekst, a rezultati mnogo crveni:)

Snelle је рекао...

Da, lepe stvari mogu da budu i "teške":)

Постави коментар