среда, 7. септембар 2011.

Google zaštita sadržaja

lopov
I u virtuelnom svetu, isto kao i u realnom, postoje lopovi i postoje načini borbe sa njima. Google nastoji da pomogne u toj borbi. Pokretanjem svoje mreže Google+, predložio je svoju varijantu određivanja autorstva.

.Zapravo, potrebno je da sadržaj svog bloga/sajta povežete sa svojim nalogom u mreži G+, pomoću parametra veze rel="author" (аko još nemate nalog u G+, možete se prijaviti preko ove veze).
.
U vašem Profilu, u mreži G+, prema uputstvu Google-а treba da aktivirate karticu +1 stavke. Pređite na tu karticu:
.
plus jedan
.
Kliknite, sa desne strane, na plavo dugme Izmeni profil i stavite štiklu pored: Prikaži ovu karticu na mom profilu i kliknite na dugme: Sačuvaj:
.
prikaz kartice
.
Posle toga kliknite na karticu Osnovni podaci. U adresnoj liniji ćete videti adresu sa nizom cifara:
.
google profil
.
Na tu adresu, treba u kodu da dodate: rel="author" i da pri kraju koda upišete svoje ime ili nadimak:
.
<a rel="author" href="https://profiles.google.com/115097533121728036323/about">Snelle</a>
.
Tu vezu treba da postavite na svim stranicama vašeg bloga. Najlakše je to uraditi neposredno u šablonu, a mesto birate sami: možete postaviti na samom kraju stranice, ili preko dugmeta g+,...
.
Posle toga u svom blogu uredite (ili napravite, ako je već nemate) stranicu „O autoru“, „Kontakt“ i sl. U tu stranicu treba da dodate sličnu vezu, kao što je prethodna, u kojoj je rel="author" zamenjeno sa rel="me":
.
<a rel="me" href="https://plus.google.com/115097533121728036323/about">Snelle</a>
.
Posle izmena u svom blogu, vratite se u G+. Na stranici Profil, gore, desno kliknite na veliko plavo dugme: „Izmeni profil“.
.
Ako ste već popunjavali Profil, onda se ispod tog dugmeta, sa desne strane, nalaze vaše veze (ako ih još niste dodali, dodajte ih – pre dodavanja pogledajte u članku Biografija na Internetu u pasusu (Veze (linkovi)) o čemu treba voditi računa pri dodavanju veza):
veze
Kliknite na reč „Veze“ i one će postati dostupne za uređivanje. 
Kliknite na plavu olovku i prikazaće se mogućnosti. Prvo pišete naziv svog bloga, onda vezu na njega, a skroz dole, kliknite na Dodaj prilagođenu vezu i dodajte naziv i adresu vaše stranice „O autoru“ ili „Kontakt“ ili već kako ste je krstili i obavezno postavite štiklu pored natpisa: Ova stranica se odnosi na mene (jer to je stranica na koju ste postavili vezu sa parametrom rel=“me“) i onda kliknite na dugme Sačuvaj:
.
dodavanje veze
.
A da bi posle ovih izmena proverili svoja podešavanja, Google je dao specijalnu alatku. Na toj stranici treba da upišete adresu svog bloga i kliknete na dugme Preview. Dobićete rezultat koji je sličan ovome:
test alatka
.
Za blogove na WordPress, blogove sa više autora i dr. pročitajte uputstvo Google.
.

2 коментара :

Blog trikovi је рекао...

Interesantno reshenje ov sa G+. Shto se tiche stranice KRADI MAMU malo sam se razocharao u gospodu. Kontaktirao sam ih lichno kada sam imao onaj problem o kome sam pisao i dobio povratni mail od njih ZA 2 NEDELJE ?!?! Kao odgovor "naravno" da dolaze u obzir i blogovi, kao mogu da se prijave, a i stranice koje nisu na "teritoriji" R Srbije. Od toga naravno nije bilo nishta. Azuriranje im je u poslednje vreme sve slabije, gotovo nikakvo... izgleda im posle nagrade udarila slava u glavu. Tako to kod nas obichno biva. Ideja im je za svaku pohvalu, ali izgleda da im ponestje elana.

Snelle је рекао...

Eee, baš mi je žao za KRADI MAMU, jer mi se ideja dopala. Nadam se da im je to neki prolazni zastoj.

Постави коментар