уторак, 12. фебруар 2013.

Chrome – čuvanje imena i lozinki


lozinka
Internet je postao sastavni deo naših života. Na njemu provodimo deo svog vremena, saznajemo korisne informacije, razmenjujemo iskustva,... Do mnogih sadržaja, u toj virtuelnoj stvarnosti, možemo dospeti samo ako se registrujemo, odnosno, napravimo svoj korisnički nalog. Tada upisujemo svoje ime ili pseudonim i lozinku. Pri tom, nije preporučljivo da koristimo iste podatke za registrovanje na različitim sajtovima. Zbog toga, dolazi do teškoća pri pamćenju tih ličnih podataka i zato su nastali programi, koji takve podatke pamte umesto nas.


Pisala sam o nekim takvim programima: LastPass, RoboForm, KeePass

Osim  specijalnih programa, i pregledači Interneta umeju da pamte takve podatke, jer imaju ugrađen tzv. menadžer lozinki. Zadatak takvog menadžera je da pamti imena, lozinke i sajt, s kojim su ti podaci povezani. Ako mu prepustite pamćenje, biće dovoljno samo jednom da unesete svoje registracione podatke za neki sajt, a pri sledećim posetama tom sajtu, pregledač će sam upisivati potrebne podatke, u polja, koja su za to predviđena.

Tu postoji i jedno veliko ALI... Menadžer u pregledaču, u nekim slučajevima, nije sigurna ostava, pogotovu ako vaš računar koristi više ljudi. On je odlično sredstvo za čuvanje i unošenje podataka na sajtovima i forumima, koji nisu previše važni i gde vi prosto komunicirate sa drugim korisnicima, ali nikako nije dobra varijanta za čuvanje lozinki za ulaz u platne sisteme.

chrome

U pregledaču Chrome, menadžer za čuvanje imena i lozinki će, na vrhu prozora, prikazati  traku sa dva dugmeta, gde kliknuvši na prvo možete da mu zadate da sačuva lozinku, a kliknuvši na drugo, da zadate da nikada ne čuva lozinku za taj sajt.

Menadžerom možete sami upravljati. Da biste to uradili, potrebno je da u Podešavanjima 

podešavanja

kliknete na opciju Prikaži napredna podešavanja:

napredna podešavanja

Posle toga ćete videti postavke, koje se odnose na lozinke i obrasce:

lozinke i obrasci

Takođe, u Chrome možete videti sve svoje lozinke, ako kliknete na opciju Upravljaj sačuvanim lozinkama (zaokruženo na slici iznad), i u sledećem prozoru kliknete na tačkice, a onda na dugme Prikaži (videćete šta se krije ispod tačkica):

svojstva

.

0 коментара :

Постави коментар