понедељак, 17. јун 2013.

InoReader - дорађени Google Reader

InoReader
Иако сам направила налог на сервису  Feedly, и даље користим Google Reader. Не знам да ли је то добро или не, али некако ми се не да да сасвим напустим Google Reader, све док он постоји. Такође, још увек загледам сервисе, не бих ли нашла нешто баш интересантно. И данас угледам InoReader.

InoReader је копирао све из Google Reader-а и још дорадио функције. Регистрација у сервису је једноставна. Можете да се пријавите преко налога на G+ или на Facebook, а можете и директно, уписујући своје податке. У прозору за пријаву, у доњем десном углу можете изабрати језик (на жалост, нема српски, али постоји доста европских језика).

После регистрације, доспевате у прозор сервиса. Потребно је да увезете сајтове на које сте потписани из Google Reader. То можете да урадите кликом на опције приказане на слици:

uvoz iz GoogleReader

После увоза, преко те исте опције, моћи ћете да видите сајтове/блогове на које сте потписани, као и да им промените назив или откажете претплату.

По спољашњем изгледу, читач се не разликује много од Google Reader. На врху, у хоризонталној траци се налазе дугмад за управљање и подешавања, у левој колони се налази списак ваших канала, организован у виду хијерархијске структуре дрвета, а десно од њега је списак нових и старих чланака.

izgled

Новости могу да се приказују у виду наслова или детаљније. Можете да изаберете приказ свих чланака или само непрочитаних и да сортирате елементе од старих ка новим и обрнуто. Кад кликнете на неки од наслова, приказаће се скраћени приказ чланка, а изнад њега је неколико корисних дугмади, међу којима је и веома корисна опција „учитај сав текст“ (која је у Google Reader била могућа тек помоћу додатка):

opcije

Такође, на дну чланка се налази неколико дугмади, међу којима су: Означи као непрочитано, Пошаљи путем е-поште, Додај коментар,...

У горњем десном углу се налази још неколико корисних дугмади:

dugmad

Кликом на дугме за подешавања, појавиће се нови прозор, у коме постоји неколико картица, преко којих можете извршити жељена подешавања. Постоји доста подешава, тако да можете читач потпуно прилагодити себи. Последња међу картицама у том прозору, односи се на додатне опције и преко ње можете у свој веб прегледач додати:
  • обележивач – кликнувши на њега у време прегледа неког сајта с RSS-каналом, брзо ћете се потписати на вести са тог сајта
  • преузети из Google продавнице додатак за Chrome, који приказује број непрочитаних чланака 
  • преузети из Google продавнице RSS Subscription Extension (за Chrome), додатак преко кога се можете потписивати на сајтове једноставно кликнувши на његову икону. Ако желите да искористите тај додатак за InoReader, треба да унесете ову URL адресу у његова подешавања: https://www.inoreader.com/?add_feed=%s. 

rss

Иза дугмета за подешавања, скроз десно, на крају, налази се мала стрелица, преко које можете вршити брза подешавања. Између осталог, ту можете и подесити величину слова.

InoReader је интегрисан са сервисима за одложено читање Instapaper и Pocket, што је још једна његова предност.

На први поглед, сервис нема замерки, а да ли ће заиста моћи корисницима да замени Google Reader, остаје да покаже време.
.

2 коментара :

Helly Cherry је рекао...

Ja bih preporucio i theoldreader.com :)

Snelle је рекао...

Odlična preporuka! Ima još 3-4 servisa o kojima sam mislila da nešto napišem, ali ne stižem.

Постави коментар