четвртак, 14. март 2013.

Zamena RSS-čitača Google Reader


google reader
Google Reader je popularni Google servis za čitanje i praćenje novosti na sajtovima. Iako je to jedan od najboljih čitača, Google mu nije posvećivao veliku pažnju i bila je primetna njegova stagnacija (preveden je na mali broj jezika, nisu u njemu vršene promene i obnavljanja,...). Danas su svi korisnici ovog servisa videli ovakvu poruku:


zamena RSS

Google je na svom zvaničnom blogu objasnio da se oslobađa nepotrebnog otpada, da bi se fokusirao na stvarno važne projekte. Kompanija je otpadom proglasila i najkorišćeniji RSS čitač, svoj Google Reader.

Korisnicima ovog RSS čitača ne ostaje ništa drugo, osim da svoje podatke izvezu u drugi servis ili čitač. To se može lako uraditi pomoću servisa Google Takeout u sledećih par meseci, do prvog jula 2013. 

Za korisnike Google Readera je ovo veoma neprijatna vest, mada treba imati na umu da je Internet veliki biznis i da velike korporacije na njemu žele da zarađuju, a servisi tipa Google Reader nisu sposobni da tu zaradu brzo uvećavaju.

Pred korisnike se sad postavlja pitanje: Ako čak i Google zatvara svoj čitač, da li se treba osloniti na veb servise RSS čitače ili je bolje instalirati u svoj računar neki od programa, RSS čitača? Svaki korisnik mora da odluči sam za sebe, a u nastavku je predlog servisa i programa RSS čitača.

Servisi:

feedly
Feedly je veoma popularan servis. On se sinhronizuje sa Google Readerom, pa nije potrebno da vršite izvoz/uvoz podataka. Po izgledu se dosta se razlikuje od Google Readera. Više liči na novine. I, šta sad, kad se Google Reader zatvara, a on se s njim sinhronizuje? Danas su programeri ovog servisa objavili da, zbog zatvaranja Google Readera, prave novi projekat pod nazivom Normandy. To će biti njihov server na bazi Google App Engine, sa Google Reader API.
Da biste ga koristili, potrebno je da u pregledače Chrome i Firefox instalirate dodatak sa sajta Feedly. O dodatku za Chrome sam pogledajte u članku Praćenje više sajtova - Feedly. Postoji i mobilni dodatak.


newsblur
NewsBlur ima sučelje, koje liči na Google Reader. Potrebno je da u servis uvezete sajtove, na koje ste potpisani. Postoje i dodaci za iOS i Android.




Programi:
Postoji i veliki broj programa, RSS-čitača, koje možete instalirati u svoj računar. Npr.:

feedreader
Feedreader – vrlo popularan program



sharpreader
SharpReader – program, koji ja koristim





Druge alternative možete naći na sajtu Alternativeto
U blogu možete pročitati i druge članke o RSS-čitačima: Koristite li RSS i RSS i Atom.
.

8 коментара :

Маrjan Paradoksija је рекао...

Нека реч о томе зашто користиш баш Шарп, не неки од претходно наведених?

Да ли је то препорука за коришћење?

Snelle је рекао...

Кад сам пре пар година бирала читач, Шарп је имао најбоље коментаре корисника и одлучила сам да га испробам. Допала ми се његова једноставност и прегледност. Касније сам схватила да је та примитивност сучеља привидна и да програм има приличан број функција и опција...

У сваком случају, лак је за почетно освајање, мени се лично допада, потпуно задовољава моје захтеве, тако да могу да га препоручим као добар, и прегледан читач, што никако не значи да нема савршенијих од њега и са већим могућностима.

Александар Јовановић је рекао...

Upravo se petljam sa traženjem zamene,kad eto tvog teksta.
Na šta sam naišao u međuvremenu ? Možda i ne treba žuriti,recimo Digg priprema svoju alternativu,odgovor.Feed Demon se takođe gasi,izbriši ga s liste predloga:http://www.geekosystem.com/feeddemon-vanishing-too/
Probaću SharpReader,hvala.

Александар Јовановић је рекао...

Ovo dobro izgleda:
http://dottech.org/91308/windows-readefine-is-an-excellent-program-for-reading-rss-feeds-and-syncing-with-google-reader/
Instalirao i sinhronizovao sa Google Readrer-om.Radi savršeno.

Snelle је рекао...

Hvala ti za informacije (izbacila sam FeedDemon) i preporuke:)

Александар Јовановић је рекао...

Znaš šta,najbolja preporuka koju mogu dati je da se koristi Opera i njen ugrađeni dovod vesti.Vizuelno je savršen,pregledan . Ali,ni on nije bez mana,automatsko osvežavanje se ne može podesiti na minimalni period(bez obzira šta tamo piše),dakle, više je za "sporovozne"vesti.
Alternativni čitač je zato potreban.

Unknown је рекао...

Lično mislim da više neću koristiti web servise za čitanje feed-ova, pa mislim da su programi ipak mnogo bolja alternativa... Makar i ugradjeni u Firefox ili Operu, ili Outlook (video sam negde da postoji dodatak, moraću sad zaista da pogledam)... Kao i mnogi nikada nisam razmišljao o mogućnosti da se neki servis koji je dosta korišćen tek tako ugasi... Od sada ću zaista mnogo dobro razmisliti u budućnosti pre nego što budem dozvolio sebi da se u još neki servis previše pouzdam... Nažalost, ne može se baš za sve naći alternativa... Inače nikada nisam bio previše oduševljen idejom da se pouzdam u neki "softver u oblaku", ali moram priznati da ima nekih pozitivnih strana poput smanjenih glavobolja u slučaju reinstaliranja sistema ili promene kompjutera - kao što je mnogo lakše, kada se google chrome (na primer) ponovo instalira, samo se jednostavno prijaviti na svoj nalog i vratiti sva postojeća podešavanja koja se čuvaju sa tim nalogom nego ponovo sve podešavati, snimati i prebacivati bookmarkove i sl. Naravno sada svi browseri imaju takve opcije, ali se sećam kada to nije bio slučaj (ili bar ja nekad nisam znao za takvu mogućnost :) )... U svakom slučaju, u budućnosti ću uvek davati prednost softveru sa konkretnom instalacijom (makar morao i svaki dan da radim bekap :) ) nego nekom web servisu...

Blog Jaka Šifra је рекао...

@Aleksandar Petrović mislim da softver i nije bolje rešenje. Uprovao iz razloga koji si naveo...u slučaju reinstaliranja sistema i sl.

Kada je to online, koristi su i u tome što im možeš pristupiti bilo gde i bilo kad. Npr. ono što čitam na g.readeru na kompu, čitam i na telefonu kada nisam kući, mogu da čitam i kada odem u drugom gradu na drugom računaru.

A i kao što vidiš, retko kada se to gasi preko noći (bar ne veliki igrači), uvek najave tako da imaš vreme da izvezeš podatke.

Постави коментар